Întoarce-te la site

4.500 de cadre didactice participă gratuit până în 2026 la cursuri de cetățenie digitală și cultură democratică în proiectul Incubatorul Civic Digital (ICD)

· IncubatorulCivicDigital,cetateniedigitala,CS teachers

Tu știi ce înseamnă cetățenia digitală? În 2025, Anul European al Cetățeniei Digitale, elevii din România învață despre drepturi și responsabilități în online cu instrumente digitale precum Canva ori Scratch.

  • 2.747 de profesori din 1.455 de școli au participat până acum la activitățile ICD, iar informațiile au ajuns la aproximativ 267.000 de elevi
  • 30 de școli sunt parte din Scoala Democratică, o inițiativă care urmărește folosirea principiilor democratice la nivelul tuturor deciziilor școlii
  • Ce înseamnă cetățenia digitală și cultura democratică?

București, 14 martie 2025: 4.500 de cadre didactice învață gratuit până în 2026 despre drepturi și responsabilități în online, accesibilitate, incluziune, stare de bine în online, etică și empatie în cadrul Incubatorului Civic Digital (ICD), un proiect de cetățenie digitală și cultură democratică implementat de Institutul Intercultural Timișoara, Asociația Techsoup și Școala de Valori. Proiectul se adresează tuturor cadrelor didactice care predau în mediul preuniversitar, o parte dintre activități adresându-se în special profesorilor de educație socială, informatică sau tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC).

Proiectul, sprijinit de Ministerul Educației și Cercetării, a început în septembrie 2023 și se va desfășura până în august 2026.

De la lansarea proiectului, la activitățile și cursurile offline și online ale acestuia au participat 2.747 de profesori, iar informațiile au ajuns la aproximativ 267.000 de elevi.


Incubatorul Civic Digital înseamnă trei componente:

  • cursuri online gratuite pentru 4.500 de profesori prin Platforma de cursuri Predau Viitor, dezvoltată de Asociația Techsoup;
  • inițiativa Școala Democratică prin care organizația Școala de Valori desfășoară activități offline și online folosind metodologii precum SELFIE și DigComp pentru elevi și profesori în 30 de școli și prin care urmărește folosirea principiilor democratice la nivelul tuturor deciziilor școlii;
  • activități de advocacy derulate în special de Institutul Intercultural Timișoara pentru a crește numărul celor care știu ce înseamnă conceptul de cetățenie digitală; toate pentru a promova ideea că școala trebuie să îi învețe pe copii și tineri ce înseamnă să fii cetățean activ și responsabil.

broken image

Ce înseamnă cetățenia digitală și cultura democratică?

La activitățile despre cultura democratică, elevii învață despre valorile democrației, drepturile și libertățile omului, respectul pentru diversitate, cum să devină cetățeni activi și responsabili, cum să gestioneze pașnic conflictele, să asculte opiniile altora, iar la cele de cetățenie digitală despre bunăstare în online ori despre competențele necesare pentru a se exprima liber, a se implica pozitiv și a naviga responsabil în mediul digital.

Astfel, profesorii și elevii învață că cetățenia digitală are la bază cultura democratică, iar un cetățean digital se implică activ, pozitiv și responsabil atât în comunitățile online, cât și offline, fie ele locale, naționale sau globale. Proiectul urmărește ghidurile de referință testate la nivel european pentru competențe pentru cultură democratică și cele 10 domenii digitale ale educației pentru cetățenie digitală. Cele 10 domenii digitale sunt structurate pe trei teme:

  • ce înseamna să fii online - oferă informații despre cum interacționăm în online (domeniile: accesibilitate și incluziune, învățare și creativitate, alfabetizare media și informațională)
  • bunăstare online - oferă informații despre modul în care ne simțim în online (domeniile digitale: etică și empatie, sănătate și bunăstare digitală, prezență și comunicare online)
  • drepturi online - oferă informații despre responsabilitatea în online (domeniile digitale: participare activă digitală, drepturi și responsabilități online, protecție și securitate digitală, conștientizarea consumatorului digital)

Incubatorul Civic Digital, sprijin pentru activitățile europene în Anul European al Educației pentru Cetățenie Digitalăă

2025 este Anul European al Educației pentru Cetățenie Digitală datorită unei decizii a Consiliului Europei, iar Incubatorul Civic Digital se alătură acestui efort european, sprijinind profesorii și elevii să înțeleagă și să folosească tehnologia responsabil și etic.

broken image

De multe ori, atunci când probleme ale societății devin vizibile, cum este cazul în această perioadă cu alegerile, responsabilitatea este plasată asupra sistemului de educație. Profesorilor li se reproșează că nu fac suficient pentru a dezvolta la elevi competențele necesare pentru a fi cetățeni informați, cu discernământ și activi, într-o societate în care accesul la informație, interacțiunile și afirmarea apartenențelor la diferite grupuri se realizează tot mai mult online. Se ignoră însă faptul că profesorii și școlile au nevoie de susținere și recunoaștere pentru această importantă responsabilitate. Incubatorul Civic Digital își propune să ofere profesorilor sprijin, resurse pedagogice și încurajare pentru a-și adapta activitățile cu elevii, pentru a colabora cu colegii și a contribui la dezvoltarea unei culturi democratice în școală. Acest demers face parte dintr-o tendință comună la nivel european. Activitățile noastre se regăsesc, alături de cele ale altor colegi din toată Europa, ca o contribuție la Anul European al Educației pentru Cetățenie Digitală, 2025”, a declarat Călin Rus, Directorul Institutului Intercultural Timișoara.

În Incubatorul Civic Digital, oferim tinerilor și profesorilor oportunități inovatoare pentru a-și consolida valorile, îmbunătăți atitudinile, dezvolta abilități și spori cunoștințele. Doar astfel putem învăța cum să participăm responsabil și cum să ne comportăm acasă, la școală și în comunitate. Astfel, școlile din proiect vor fi mai pregătite să internalizeze conceptul de cultură școlară democratică, inovatoare și digitală. Ne-ar plăcea ca școlile ICD să devină sursă de inspirație pentru alte școli și comunități interesate de conceptul «Abordare a democrației la nivelul întregii școli»”, a afirmat Silvia Bogdan, Președinte Școala de Valori.

Rolul educației este să formeze adulți cu autonomie intelectuală și morală, capabili să ia decizii pentru binele lor individual, cât și pentru binele societății în care trăiesc. Educația trebuie să formeze în primul rând cetățeni liberi și responsabili, nu doar «forță de muncă adaptată nevoilor pieței». Este cert că spațiul digital va fi parte integrală și esențială pentru modul în care copiii și tinerii de astăzi își vor practica și înțelege calitatea de cetățean. Educația prezentului poate și trebuie să-și adecveze metodele și conținuturile pentru a ține cont de acest lucru și suntem aici pentru a-i susține pe profesorii care doresc să formeze viitorii cetățeni ai unor societăți libere și democratice”, a spus Radu Moțoc, Președinte Asociația Techsoup.

Elevii învață despre drepturi și responsabilități în online cu ajutorul instrumentelor digitale Canva ori Scratch

În unul dintre cursurile din proiect, dedicat cadrelor didactice de educație socială și de TIC din aceeași școală, profesorii colaborează și planifică, pe baza programelor școlare, pentru a găsi metode comune prin care să-i învețe pe elevi despre ce înseamnă să fii cetățean responsabil în mediul digital. De exemplu, elevii află noțiuni despre cetățenia digitală prin utilizarea unor instrumente digitale precum Canva sau de programare vizuală ca Scratch.

broken image

“Atunci când mă întreabă elevii ce înseamnă cetățenia digitală, pornesc de la termenul de cetățean, înțeles ca «om al cetății care are drepturi și responsabilități». Astfel, cetățeanul digital este persoana care navighează online, care are și drepturi și responsabilități. De exemplu, libertatea ta să nu o îngrădească pe a altuia. Practic, nu poți face tot ceea ce îți dorești, dacă afectezi drepturile altor persoane. Copiii învață cum să fie în siguranță în online, cum să evite cyberbullyingul sau cum să evite dezinformarea. Îmbinând noțiunile de la orele de educație socială cu cele de TIC, copiii pot crea produse despre drepturile copilului cu ajutorul digitalului, de exemplu afișe în Canva, sau pot dezbate drepturile pe care le au pe baza informațiilor online”, a declarat Felicia Elena Boșcodeală, profesoară de istorie, educație socială la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău.

“Ca director, profesor și părinte, îmi doresc ca elevii să fie mai conștienți de informațiile pe care le postează, să fie atenți la relațiile din online și să manifeste mai multă empatie. Mai exact, mi-aș dori să nu mai vedem cazuri de cyberbullying. La cursurile pentru cetățenie digitală, am descoperit soluții concrete pentru aceste provocări. Am învățat despre bunăstarea online, care nu se rezumă doar la siguranță, ci și la echilibrul în utilizarea tehnologiei, comunicarea empatică și protejarea propriei identități digitale. De asemenea, am aprofundat aspecte despre drepturile și responsabilitățile digitale, participare activă și protecția datelor personale. Este esențial să-i ghidăm pe tineri să devină cetățeni digitali responsabili, folosind tehnologia conștient și constructiv”, a explicat prof. Marius C. Cimpoae, director Școala Gimnazială Nr. 27 din Timișoara.

Informații și noutăți despre proiect pot fi consultate pe website-ul proiectului, aici: https://incubatorulcivicdigital.ro/ și pe canalele de social media dedicate.

Cursurile pentru profesori sunt disponibile pe Platforma de Cursuri Predau Viitor https://cursuri.predauviitor.ro/ și pot fi accesate după crearea unui cont gratuit..

Despre Incubatorul Civic Digital

Incubatorul Civic Digital este un proiect de cetățenie digitală creat și implementat de un consorțiu de trei organizații neguvernamentale: Institutul Intercultural Timișoara, Asociația Techsoup și Școala de Valori. Proiectul se adresează tuturor cadrelor didactice care predau în mediul preuniversitar (preșcolar, gimnaziu, liceu), o parte dintre activități adresându-se în special profesorilor de educație socială, informatică sau tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC).

Incubatorul Civic Digital se derulează în perioada 1 septembrie 2023 – 31 august 2026.

Institutul Intercultural Timișoara este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată cu sprijinul Consiliului Europei în anul 1992, care oferă profesorilor și altor actori din învățământul preuniversitar diverse activități și resurse educaționale în domeniile educației interculturale, educației pentru cetățenie democratică, educației pentru drepturile omului, cu scopul de a sprijini în mod sustenabil derularea de procese educaționale de calitate pentru elevi.

Asociația Techsoup sprijină organizații nonprofit, profesori, învățători, viitori învățători și tineri să își atingă potențialul prin resurse și oportunități create de și cu tehnologie. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialul individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase.