Întoarce-te la site

De la parolă 123456 la ONG rezilient în fața amenințărilor cibernetice

ateliere de securitate digitală pe limba nonprofit la primul eveniment dedicat îmbunătățirii securității cibernetice în sectorul ONG

· ONG,TehnologiePentruONG,ProgramulTechSoup,digital transformation

Cum poți păstra în siguranță datele beneficiarilor tăi vulnerabili și datele organizației tale despre angajați, voluntari, plăți, finanțatori? Cât de sigure sunt parolele tale și cum poți naviga mai ușor prin parolele multiplelor servicii online pe care le folosești? Ce poți să faci când conturile de social media ale organizației tale sunt atacate? Care sunt cele mai simple acțiuni pe care le poți implementa ca să te păzești de atacuri online care îți pot produce costuri chiar și la 3 ani după ce s-au întâmplat?

Dacă voluntariezi sau lucrezi într-un ONG și ai nevoie de răspunsuri clare și ușor de implementat la aceste întrebări permanente ale vieților noastre profesionale digitale, hai la Activatorul de securitate digitală pentru ONG-uri, primul eveniment despre securitatea digitală a muncii în organizațiile nonprofit, organizat online pe 28-29 martie 2024 de Asociația Techsoup.

Atelierele evenimentului sunt construite pentru orice nivel de cunoștințe sau practică în domeniul securității cibernetice și se adresează oricărui angajat sau voluntar din echipe nonprofit, de la manageri, la coordonatori de proiecte, oameni de comunicare și lucrători sociali. Sunt construite ca experiențe scurte, de 1 oră, din care poți implementa imediat măsuri simple în munca ta și cu beneficiarii tăi.

Participarea este gratuită, iar formularul de înregistrare este disponibil aici:

De la parola 123456 la obiceiuri sustenabile de securitate digitală

Participanții vor primi recomandări practice de la experți cu experiență tocmai în lucrul cu organizații nonprofit, din România și SUA, în 9 ateliere organizate pe parcursul celor două zile de eveniment online.

În prima zi de eveniment, pe 28 martie, atelierele explorează cele mai relevante aspecte ale securității legate de munca la distanță, gestionarea parolelor, vulnerabilitățile dispozitivelor mobile pe care le folosim atât de mult în munca noastră. Investigăm și implicațiile de securitate care apar pe măsură ce începem să folosim pe scară largă aplicații de inteligență artificială, ca ChatGPT, Gemini sau Claude.

În ziua a doua, pe 29 martie, analizăm conceptul de inginerie socială, dezvăluim cele mai frecvente capcane utilizate online de atacatori și clarificăm rolul politicilor de cookies. Extrem de vital pentru orice organizație, demitizăm procesul de backup și recuperare a informațiilor, oferind soluții practice pentru protejarea datelor sensibile ale beneficiarilor tăi, în orice situație.


broken image

O experiență eficientă de învățare privind securitatea digitală personală și organizațională

Evenimentul aduce la un loc organizații și vorbitori cu experiență relevantă în provocările organizațiilor nonprofit legate de securitate cibernetică - oameni care vorbesc limba nonprofit și care înțeleg contextele de muncă ale organizațiilor mici și medii:

  • Kim Snyder și Joshua Peskay, de la RoundTable Technology, vor deconstrui vulnerabilitățile de securitate care vin odată cu folosirea aplicațiilor AI
  • Alex Ștefănescu și Bogdan Manolea, de la Asociația pentru Tehnologie și Internet, vor simplifica managementul atacurilor, al parolelor și al cookies
  • Miruna Ruscan, de la Code 4 Romania, va elucida conectarea în siguranță la munca ta când lucrezi de la distanță sau de pe telefonul mobil
  • Mihai Ion, de la SOS Satele Copiilor, va detalia procesul de backup și recuperare al informațiilor
  • Tiberiu Anghel, de la ISACA Romania Chapter, va explica ingineria socială și cum poți recunoaște atacurile mascate din emailuri, sms-uri, mesaje de whatsapp sau instagram
  • Un panel format de colegi din ONG, printre care Costel David, de la Organizația Umanitară Concordia, Gabriel Solomon, de la Asociația OneKind și Ciprian Samoilă, de la Asociația Harta Verde România, vor împărtăși din experiențele și practicile lor de securitate, dar și despre cum au trecut peste incidente de securitate

 

“Vedem cu toții o creștere a numărului de atacuri cibernetice care vizează organizații nonprofit. Are legătură și cu lucrul la distanță post-pandemie, și cu invazia Ucrainei, toate pe fondul unei vulnerabilități majore a sectorului, pe care o cunoaștem: lipsa de resurse dedicate pentru propria capacitate organizațională - în acest caz, pentru soluții de securitate, training sau angajare de specialiști IT. Când resursele de dezvoltare organizațională sunt atât de rare, organizațiile sunt puse în situații imposibile de a decide ce este mai important: alocarea resurselor pentru a susține cheltuieli administrative, proiecte, angajați și voluntari, sau investiția în soluții și servicii profesionale de securitate digitală.

Am construit împreună cu partenerii noștri o experiență de învățare gratuită pentru oricine lucrează în ONG-uri - căci conștientizarea riscurilor de securitate, dar și a măsurilor de precauție digitală ce ne sunt la îndemână, este un pas esențial. E nevoie și ca mai mulți finanțatori să prioritizeze bugete dedicate pentru dezvoltarea organizațională și trainingul oamenilor din organizații nonprofit, inclusiv pentru securitate digitală, fără de care funcționarea ONG-urilor și munca lor directă cu beneficiarii poate fi pusă în pericol.”, a adăugat Radu Moțoc, Președintele Asociației Techsoup, despre ce este nevoie să se întâmple în continuarea acestor inițiative de training și conștientizare.


Hai la Activatorul de Securitate Digitală!

Formularul de înregistrare și participare la eveniment este disponibil aici: formular de înregistrare la Activator

Agenda completă, vorbitorii și susținătorii evenimentului pot fi consultați aici: https://activatorsecuritate.ong.techsoup.ro/

Evenimentul face parte din proiectul Cybersecurity Activator for NGOs în Romania, cofinanțat prin programul PROTEUS, desfășurat de către The Transatlantic Foundation în cooperare cu programul Engaging Central Europe al The German Marshall Fund of the United States. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu le reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea contractantă nu pot fi făcute responsabile pentru aceste opinii.

Proiectul este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate aici sunt ale autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al Statelor Unite.

 

 

Activatorul de Securitate Digitală pentru ONG-uri este organizat de Asociația Techsoup și face parte din seria de evenimente Activator, menite să declanșeze sau să mute la nivelul următor procesele esențiale dintr-o organizație nonprofit.

Primul eveniment din serie, organizat în 2022 - Activatorul de comunicare digitală pentru ONG-uri - poate fi vizionat aici.

 

Despre Asociația Techsoup

Asociația Techsoup sprijină organizații nonprofit, profesori, învățători, viitori învățători și tineri să își atingă potențialul prin resurse și oportunități create de și cu tehnologie. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

Mai multe despre misiunea organizației și programele Asociației Techsoup pentru organizații nonprofit și pentru profesori pe www.asociatiatechsoup.ro