Întoarce-te la site

Nevoile de învățare ale ONG-urilor abordate în ediția pilot a TechSoup Courses

#ProgramulTechSoup #TransformareDigitală #BSTproject

Odată cu pandemia, tehnologizarea și digitalizarea proceselor interne în organizații a prins teren, iar astăzi au devenit componente vitale pentru funcționarea corespunzătoare a oricărei entități.  

 

Context nou – nevoi de învățare noi 

Noul context a adus cu sine nevoi educaționale noi, inclusiv și pentru ONG-uri. Sectorul nonprofit, cu numeroși colegi distribuiți în teren, a simțit că are nevoie de instrumente digitale care i-ar permite coordonarea activităților de oriunde, i-ar asigura echipei un acces centralizat la documentele asociației și ar proteja datele și informațiile deținute de organizație.  

Urmare a acestor nevoie ducaționale, Asociația TechSoup a lansat ediția pilot a TechSoup Courses în limba română la care a invitat să participe 200 de reprezentanți din sectorul nonprofit din România și Republica Moldova.  

Ediția pilot aTechSoup Courses – inițiativa finanțată de Black Sea Trust for Regional Cooperation – s-a desfășurat în perioada martie-aprilie 2022 și a cuprins 8 cursuri digitale care au abordat tematici esențiale pentru orice ONG: securitatea cibernetică a utilizatorului și a organizației și instrumente pentru munca de la distanță.  

broken image

Cursurile din ediția pilot - memorabile și ușor de parcurs 

Din relatările absolvenților, cursurile din ediția pilot au fost proiectate într-o manieră interactivă, dinamică și vizuală și au cuprins lecții video explicative, sonorizate în limba română și însoțite de subtitrare română.   

Un element care mi-a făcut plăcută experiența de parcurgere a cursurilor a fost prezența personajul Ama, care la fel ca și noi lucrează într-un ONG și care m-a ajutat să văd legătura între ceea ce învățam la curs și cum puteam să aplic acel instrument ulterior în organizație, de exemplu Teams sau SharePoint[...] Cursurile au fost individualizate anume pe domeniul pe care activăm noi, organizațiile nonprofit.”, ne-a relatat Irina Rachieru de la Asociația deSprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina. 

Caracterul asincron al cursurilor le-a permis participanților să își planifice orele de învățare după programul propriu și în ritm individual, iar structura cursurilor a avut o arhitectură simplă și ușor de urmărit.  

Absolvenții ediției pilot vor promova transformarea digitală  

Resursele educaționale din ediția pilot a TechSoup Courses au picat la țanc: „Atunci când pandemia ne-a luat prin surprindere...ne-a fost dificil[...] Am înțeles că ne lipsesc aplicații care ne-ar putea ajuta în acest sens. Chiar dacă încă nu folosim instrumentele din curs, am intenția de a prezenta echipei aplicațiile învățate care ne vor ajuta să economisim timp și să-l folosim mai rațional.”ne-a istorisit Mariana Grajdian de la Asociația Fiecare Contribuie pentruSchimbare. 

Conținutul cursurilor a ajutat reprezentanții din sectorul nonprofit să devină mai conștienți de importanța digitalizării și rezilienței organizaționale, dar și de riscurile pe care le comportă în sine un atac cibernetic, precum și modalitățile de gestionare și combatere ale acestor incidente frauduloase.   

Cursurile ediției pilot au fost finalizate de 112 angajați și voluntari din sectorul nonprofit care au devenit și promotori ai transformării digitale în organizațiile lor: știu de unde, cum și cu ce să înceapă un proces de transformare digitală.  

broken image

 

Învățăminte de luat mai departe  

Absolvenții ediției pilot ai cursurilor în limba română au fost invitați să participe la o serie de focus-grupuri care au scos la iveală concluzii și învățăminte valoroase pentru orice ONG: 

  • ONG-urile au nevoie de adresele profesionale de email. Nu mai este ok să lucrăm de pe adresele personale de email pentru că odată cu plecarea angajatului din echipă, acesta pleacă cu toată corespondența și arhiva de documente după el.  
  • Este imperios necesar ca organizațiile nonprofit să-șifortifice cunoștințele în domeniul securității digitale, să cunoască cel puțin aspectele legate de gestionarea parolelor, soluțiile de antivirus și procesele de back-up.  
  • Tehnologia și digitalizarea ajută organizațiile să-și uniformizeze procesele, să conecteze echipe oricând și de oriunde.  
  • Tehnologia aduce organizațiile pe aceeași „undă digitală”, fie că vorbim de parteneri, donatori, experți locali sau internaționali.  

Despre Black Sea Trust for RegionalCooperation 

German Marshall Fund al StatelorUnite (GMF) este oorganizație independendă politic construită pe ideea că Statele Unite și Europasunt mai puternice împreună. GMF susține principiile democrației, drepturiloromului și cooperării internaționale care au stat la temelia păcii și aprosperității de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, dar care seaflă sub permanentă presiune. Black Sea Trust for Regional Cooperation este programul de finanțare al GMF care promovează cooperarearegională, dialogul, securitatea, stabilitatea și bunăstarea în Armenia,Azerbaijian, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Turcia și Ucraina, precum și în Europa Centrală și de Est și în Statele Baltice. 

Despre Asociația Techsoup 

Din 2010, AsociațiaTechsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologieipentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup estecâștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul EuropeanDigital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Maimulte despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro